Cauta: 

CONDITII  GENERALE PENTRU DETINATORII DE CERTIFICATE DREPTURI SI  INDATORIRI

Detinatorul de certificat OCP-ARC are urmatoarele indatoriri:

1. Sa promoveze, in cadrul activitatilor profesionale, metodele si tehnicile moderne asociate sistemelor de management 
2. Sa-si mentina competenta profesionala si sa-si actualizeze permanent cunostintele in domeniu, prin participarea la cursuri, seminarii, prin studiul literaturii de specialitate, schimb de experienta.
3. Sa colaboreze cu alti detinatori de certificate in vederea identificarii celor mai bune practici in domeniu si promovarea acestora la nivel national. OCP-ARC va sprijini orice initiativa de acest fel.
4. Sa comunice in cel mai scurt timp organismului de certificare orice reclamatie inregistrata la adresa lui.
5. Sa respecte aceste conditii generale pentru detinatorii de certificate, precum si codul de etica profesionala asociat. In caz contrar este constient de dreptul OCP-ARC de a-i suspenda sau retrage certificatul detinut. In cazul in care i se retrage certificatul detinut, are obligatia de a returna acest certificat la OCP-ARC.
6. In cazul in care, din diverse motive, nu mai poate respecta aceste conditii sau codul de etica profesionala, are obligatia ca din proprie initiativa sa anunte organismul de certificare si sa inapoieze certificatul detinut.

Detinatorul de certificat OCP-ARC are urmatoarele drepturi:

1. Sa utilizeze certificatul OCP-ARC pentru demonstrarea competentei sale profesionale, dar numai in domeniul pentru care a obtinut certificarea.
2. Sa solicite prelungirea certificatului, la expirarea acestuia, in cazul in care indeplineste conditiile necesare
3. Sa solicite si sa obtina de la OCP - ARC toate informatiile necesare cu privire la eliberarea  / mentinerea certificatului, respectiv cu privire la conditiile de re-certificare
4. Sa faca apel impotriva deciziilor Comitetului de Certificare, de suspendare / retragere a certificatului

Organismul de certificare personal are dreptul:

1. De a inregistra numele tuturor detinatorilor de certificate si sa faca publica lista acestora
2. Sa dea curs oricarei reclamatii inregistrate la adresa detinatorilor de certificate
3. Sa suspende / retraga certificatul emis in cazul in care exista dovada faptului ca nu sunt respectate conditiile de mai sus sau ca a fost incalcat codul de etica profesionala. Certificatul emis este proprietatea OCP-ARC
4. Sa chestioneze clientii / angajatorii posesorilor de certificate OCP-ARC cu privire la satisfactia acestora, dar strict legat de domeniul pentru care a fost emis certificatul.

SUPRAVEGHEREA PERSOANELOR CERTIFICATE. CONDITII DE SUSPENDARE / RETRAGERE CERTIFICAT

OCP-ARC a stabilit un proces de supraveghere a persoanelor certificate pentru a monitoriza periodic performanta acestora si a asigura conformitatea continua cu prevederile schemei de certificare, pe perioada de valabilitate a certificatului. Frecventa si continutul activitatilor de supraveghere sunt mentionate în Chestionarul “Criterii pentru mentinerea certificatelor OCP-ARC” - C05/OCP-ARC, aprobat de Consiliul Director al OCP-ARC.

Aceasta supraveghere consta în desfasurarea a mai multor categorii de actiuni, functie de situatia curenta, cum ar fi:

  • Solicitarea de informatii de la autoritati competente
  • Monitorizarea reclamatiilor si informatiilor de la partile interesate
  • Evaluari la fata locului
  • Solicitarea de informatii cu privire la dezvoltarea profesionala a persoanelor certificate
  • Solicitarea de confirmare a continuitatii în mod satisfacator a activitatii conform calificarii
  • Examinari

Pentru mentinerea certificarii, fiecare persoana certificata este solicitata, conform prevederilor mentionate în programul anual publicat si în Conditiile generale pentru detinatorii de certificate, cod C04, sa prezinte, cu ocazia prelungirii valabilitatii certificatului, o confirmare a continuitatii în mod satisfacator a activitatii, confirmare ce se poate concretiza într-un document semnat de angajator sau client.

Aceste dovezi sunt preluate de catre secretariatul OCP - ARC, iar Comisia de Supraveghere si Etica are responsabilitatea de a analiza aceste dovezi. În cazul în care dovezile respective nu sunt elocvente, persoana certificata este anuntata.

Comisia de Supraveghere poate decide solicitarea unor astfel de informatii si în cazul unor reclamatii cu privire la activitatea profesionala a unei persoane certificate. Ne-prezentarea dovezilor respective în termen de maxim o luna de la solicitare conduce la suspendarea certificatului, pâna la prezentarea acestora. Secretariatul OCP-ARC are responsabilitatea de a informa persoana certificata cu privire la decizia de suspendare, aceasta informatie fiind disponibila publicului prin afisarea pe pagina de web.

Retragerea certificatului se aplica în situatiile în care, în urma unor informatii / reclamatii de la parti interesate, se constata abateri de ordin profesional sau deontologic, abateri fata de Conditiile generale pentru detinatorii de certificate. Pentru decizia privind retragerea certificatelor este raspunzator Comitetul de Certificare, secretariatul OCP-ARC având responsabilitatea de a informa persoana certificata. Retragerea se efectueaza concomitent cu radierea numelui detinatorului de certificat din Registrele persoanelor certificate OCP-ARC, iar publicarea retragerii se va face pe pagina web a organismului, conform prevederilor procedurii Apeluri si reclamatii.

<<pagina precedenta   pagina urmatoare>>
© Copyright 2002 - ARC - Toate drepturile rezervate